Ναυάγιο Mars

Αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ναυάγια του Πατραϊκού Κόλπου. Πρόκειται για το Ολλανδικό φορτηγό πλοίο Mars με μήκος 90μέτρων και εκτοπίσματος 1582 κόρων το οποίο μετέφερε βαρέλια με πετρέλαιο.

Το πλοίο είναι καθισμένο όρθιο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο δύτη να το περιηγηθεί όλο. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι το κανόνι που βρίσκεται στην πρύμνη του, οι άγκυρές του, η γέφυρα, καθώς και το πέπλο από δίχτυα μηχανότρατων που σκεπάζει μεγάλη επιφάνεια από την κουβέρτα του. Πολύ συχνά υπάρχει η περίπτωση ο δύτης να πέσει πάνω σε κοπάδια με μεγάλα μαγιάτικα.

ΙΣΤΟΡΙΑ:

Στις 29 Μαίου 1945 το «Μars» έπεσε σε νάρκη. Έπλεε άλλωστε μέσα στα όρια του παλιού ναρκοπεδίου του Αράξου, ένα ναρκοπέδιο με τεράστια σημασία για την άμυνα της Ελλάδας.

Μέσα σε λίγα λεπτά, τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι ναύτες έντρομοι, έχοντας γνώση της επικινδυνότητας του φορτίου, έπεσαν στη θάλασσα. Στο κοντινό ψαροχώρι της Αλυκής οι ψαράδες που μόλις είχαν επιστρέψει από το ψάρεμα της ημέρας μπήκαν στα καΐκια τους και έσπευσαν για βοήθεια. Κατάφεραν να περισυλλέξουν αρκετούς ναυαγούς, πολλοί από τους οποίους είχαν εγκαύματα. Πέντε από αυτούς δε βρέθηκαν ποτέ. Το πλοίο συνέχισε να φλέγεται όλη τη νύχτα και βυθίστηκε τελικά το ξημέρωμα της 30ης Μαΐου.

ΧΡΗΣΙΜΕΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μερικά στοιχεία για το μέρος κατάδυσης

Περιοχή

Το ναυάγιο Mars βρίσκεται στο Ακρωτήριο Πάππα

Βάθος

Το βάθος στην περιοχή ξεκινά απο 37 μέτρα και φτάνει τα 50 μέτρα.

Χρόνος Ταξιδιού

Το σημείο ειναι 1 ώρα και 30 λεπτά με αυτοκίνητο από την Πάτρα

Κατάλληλο επίπεδο

Το επίπεδο του δύτη για ασφαλή κατάδυση κρίνεται το ADV και άνω.